Issue with Null Filters prior to Webi XI 3.1 SP6.3

After some more “theoretical” blog posts back in 2013 I’d like to start the new year with a short technical contribution. As some of you may know I’m trying to upgrade the BO XI 3.1 SP2.7 environment of one of our major customers to XI 3.1 SP6. This is sort of a painful experience as we are working on it since more than 12 months now. Still, there is some light at the horizon as back in December Fixpack 6.3 was released which contains an important bug fix. Not to mention that the bug wasn’t yet there in SP2.7 but was introduced somewhen between SP3 and SP6. The issue is referenced in the SAP KB1897777 and it seems to be fixed now.

What is our situation? We have Webi reports containing containing multiple queries and merged dimensions. If we use dimensions from two different queries in the same table, variables as well as filters containing “IsNull” functions do not work properly.

Here we are with the report in XI 3.1 SP2.7:

SP27

Now the result in SP6 (prior to Fixpack 6.3):

SP61

… and finally how it looks like with Fixpack 6.3 applied:

SP63

The tricky part was to detect this error (the above screenshots are very simplified tables for debugging purposes). Obviously even our business users didn’t caught this at first sight. Therefore I’m glad if I can contribute that you double check this if you are on a lower version than Fixpack 6.3. On the other hand: Please let me know if you find other (newly introduced) bugs in FP6.3…

And by the way: Happy New Year and lot’s of fun in the Business Intelligence world 😉